[NL] Elf vragen over Wilders – Joop.nl

Posted on November 11, 2009
Filed Under Nederlands

Aardige analyse van ‘het fenomeen Wilders’, al denk ik bij de karakterisatie:

Politiek fanatisme wortelt vaak in een persoonlijk gebrek, een tragisch tekort, een woede die maar niet overgaat

meteen aan het andere toonbeeld van afgereageerde frustratie en gemankeerdheid, Pim Fortuyn, die bij zijn zoektocht om vooral maar gehoord te worden zo’n beetje het gehele politieke spectrum afdwaalde en overal probeerde binnen te komen (en waar dat lukte verdeeldheid en ruzie zaaide), totdat hij doorkreeg dat hard dingen roepen en wachten op de peilingen een veel succesvollere tactiek bleek.

Al probeerde Fortuyn, in tegenstelling tot Wilders, nog wel persoonlijk in debat te gaan (of althans in een debat-setting op te dagen, om er een schmierende en jij-bakkende non-sequitur-retoriek tegenaan te gooien).

Mooie uitsmijter, al spreekt hier klaarblijkelijk eerder hoop dan verwachting:

Wat moeten we tegen Wilders’ kiezers zeggen?

Ik heb respect voor de kiezer, ook voor die van de PVV, zei Femke Halsema bij Pauw & Witteman. Maar respect voor alle kiezers is populisme. Dan heb je geen politiek en politici meer nodig. Wilders maakt hier zelf graag misbruik van door elke forse kritiek op zijn standpunten af te doen als een ‘belediging voor zijn kiezers’, dus voor de democratie.

Maar we mogen tegen de potentiële PVV-kiezer zeggen: je sympathiseert met een fout personage en een partij die niet deugt. Wilders is weliswaar niet extreem-rechts of een hedendaagse fascist, maar wel een nostalgische witte nationalist en een gemankeerde democraat met hufterig taalgebruik en autoritaire en racistische denkbeelden. Helaas moeten we er rekening mee houden dat minstens 15% van het electoraat er ook zo over denkt. Die moeten we dus gewoon proberen weg te stemmen.

O, en Sargasso doet ook nog even mee:

138-Bandirah-Woedend

Comments

Comments are closed.

Bad Behavior has blocked 72 access attempts in the last 7 days.

Better Tag Cloud