[NL] Grieks-Romeins Taalworstelen

Posted on August 3, 2009
Filed Under Nederlands

Ik ving zojuist de verkeersinformatie op. Zoals gebruikelijk bevonden zich weer de nodige flitsers bij hectometerpaaltjes.

En ineens vroeg ik me af wat me mijn hele leven niet was opgevallen: waarom combineren we Grieks en Latijn in onze afstands-, gewichts- en inhoudsmaten?

Waarom hebben we naast centiliter niet centoliter, in plaats van hectoliter? Waarom hebben we naast milligram niet millogram, in plaats van kilogram? Het geval deciliter versus decaliter blijft enigszins onbeslist, aangezien het Latijnse ‘decem’ net om de hoek ligt (naar schatting op zo’n pentameter afstand).

Non-gerelateerd mooi woord: bedonderdelen.

Comments

Comments are closed.

Bad Behavior has blocked 72 access attempts in the last 7 days.

Better Tag Cloud