[NL] There is ‘me’ in ‘team’

Posted on June 11, 2009
Filed Under Nederlands

In team overheerst het eigenbelang – Actueel – VKbanen

Het grappige is dat mensen die iets weten van psychologie of sociologie zeggen dat mensen vanuit de evolutie zijn gericht op overleven, op het zichzelf handhaven. Als je dat in een bedrijfsomgeving zegt, zijn er mensen die over je heen rollen. Je mag dat helemaal niet zeggen. Dat is not-done. Maar je moet eigenbelang ook niet te negatief opvatten.

Heren managers, kunnen we dan nu ophouden met vlotten en bruggen bouwen, touwtrekken, teambuilding, ‘neuzen dezelfde kant op’, ‘samen de schouders eronder’ en ‘saamhorigheid kweken’? De jaren zeventig zijn echt voorbij. Management-goeroes kunnen niet eens een blik erwten openmaken, alleen opschrijven hoe ze vinden dat anderen het moeten doen.

Respecteer individuen en individuele motivatie. Dat overspannen gelijkgerichte groepsgedoe werkt niet. Toen niet. Nu niet. Wist ik trouwens al lang.

(over ‘meat’, ‘tame’ en ‘mate’ doe ik geen uitspraken — nee, ook geen meta-uitspraken)

Comments

Comments are closed.

Bad Behavior has blocked 11 access attempts in the last 7 days.

Better Tag Cloud