[NL] Nee, Geert

Posted on June 3, 2009
Filed Under Nederlands

Nee, Geert, de islam is geen tsunami. Nee, Geert, het volk heeft niet altijd gelijk, want het volk heeft niet één stem en is niet altijd redelijk. Politiek gaat niet over de directe uitdrukking van individuele belangen maar over afwegingen tussen strijdige belangen.

Lees verder: Geerts populisme te makkelijk – Opinie – de Volkskrant.

Overigens denk ik geen moment dat Geert Wilders werkelijk denkt dat het volk altijd gelijk heeft. Ik denk geen moment dat het Geert Wilders een moer uitmaakt wat het volk denkt, voorzover er al zoiets is als ‘de volksgedachte’. Nu ja, die is er misschien wel, en hij wordt meestal uitgedrukt in de vorm: “Hij hep gewoon gelijk!”.

Geen gedachte, geen argument, ‘gewoon gelijk’.

Een eenvoudige eenhapsuitvlucht, een lichte meehuppelcracker. Populisten interesseert het niet wat het volk denkt of wil; het zijn elitisten bij uitstek; het zijn ook markteconomen bij uitstek. Lekker wat roepen, de peilingen volgen, en steeds harder gaan roepen wat er blijkt te scoren. Geen discussies aangaan, natuurlijk. Want dan kunnen de uitsprakenkoersen zakken: discussie toont gebakken lucht aan, en wanneer die afkoelt .. enfin.

Verpak het wegblijven bij discussies en het blijven roepen van magnetronfilosofieen als hooghartigheid, als boven de partijen staan, als ‘pappa weet het beter’, en verrek, ‘ze’ trappen er weer in, en de B.V. Wilders incasseert weer een bonus.

Het zal me benieuwen, morgen. Ik zal me in elk geval niet wagen aan wat het volk denkt, wil, of is. Het volk is gewoon dom. Ik hep gewoon gelijk!

Comments

Comments are closed.

Bad Behavior has blocked 72 access attempts in the last 7 days.

Better Tag Cloud