[NL] De eerste APK

Posted on April 11, 2009
Filed Under Nederlands

Gisteren (vrijdag 10 april) heeft mijn trouwe autootje zijn eerste APK mogen beleven, bijna op zijn vierde verjaardag. Ik ging er lange tijd vanuit dat de eerste APK na drie jaar diende te worden verricht, maar ik kreeg vorig jaar een brief van de Rijksdienst voor het Wegverkeer dat dat met auto’s van bouwjaar 2005 niet meer noodzakelijk werd geacht. Ik denk ook wel dat dat terecht is, want ik heb er, met uitzondering van een piepende rem die ik direct (binnen garantie) heb laten repareren, nooit een centje pijn aan gehad.

Ik heb vorig jaar, toen ik nog meende dat de eerste APK eraan zat te komen, nog wel overwogen een nieuwe auto te kopen. Ik wilde wel eens wat meer vermogen onder de kont, al was dat, met een gemiddelde rijafstand van minder dan 50 kilometer per dag, ook weer niet direct noodzakelijk. Uiteindelijk heb ik besloten het toch maar niet te doen. Dit karretje doet wat hij moet doen, hij brengt me zonder kleerscheuren elke dag dat kippe-eindje heen en weer en start bij nacht en ontij. Bovendien is hij redelijk zuinig in verbruik, goedkoop in onderhoud, en goed handelbaar. Ook blijft het een geinig karretje om te zien. Meer heb ik niet nodig.

Aangezien de APK was ingepland voor kwart over acht ‘s ochtends en ik allesbehalve een ochtendmens ben (bovendien had ik die dag vrij genomen) heb ik de auto donderdagavond neergezet en de sleutels in de bus gedeponeerd. Wel zo relaxed, en zo zie ik de metro ook weer eens van binnen. Ik werd ‘s ochtends rond half twaalf gebeld met de mededeling dat mijn blauwige koplampjes niet door de APK-beugel konden (waarom mag Halfords ze dan wel zonder waarschuwing verkopen?), maar ook dat de koplampen zelf (de plastic bakken, dus) dienden te worden vervangen omdat ze los zaten. Daar was ik wel een beetje verbaasd over, al kon ik me de oorzaak direct indenken.

Direct na een glijpartij op de A20 in januari 2009, waarbij ik met de voorbumper een betonnen vangrail raakte, was er wel wat schade aan de bumper, maar meteen na aankomst op mijn bestemming heb ik toen gecheckt of alle lampen het nog deden. Dat was het geval, dus ik heb er verder niet meer bij stilgestaan. Enfin, kennelijk is die klap ze dus te veel geworden en zijn ze losgebroken. Al met al kostte de keuring me zo’n 475 euro. De bumper (die aan de rechterkant uit zijn behuizing was ‘geklikt’) hebben ze bij Het Motorhuis (mijn dealer) gewoon weer vastgezet, zonder kosten. Bij het afhalen kreeg ik ook nog het bericht dat de APK pas weer in 2011 nodig was, dus dat was ook weer een meevaller. Hij kan er weer even tegenaan (bij voorkeur niet tegen een vangrail).

Comments

Comments are closed.

Bad Behavior has blocked 72 access attempts in the last 7 days.

Better Tag Cloud