[NL] HDTV II

Posted on June 4, 2008
Filed Under Nederlands

Kreeg vandaag de UPC HDTV MediaBox in huis. Doosje ziet er aardig uit. De MediaBox zelf verschilt niet zo veel van de oude ‘gewone digitale’ versie. Er zit wel een lekker dikke HDMI-kabel bij. We gaan maar eens kijken of het wat oplevert. In ieder geval op tijd voor de EK!

P.S.: wat gaat WordPress toch verschrikkelijk slecht om met een mengeling van foto’s en tekst. Zelfs als je het als raw HTML in de editor zet parst WordPress naar eigen inzicht alles om. Niet goed.

Update middernacht: mediabox telefonisch geactiveerd, maar de installatie blijft telkens steken in een scherm dat meldt dat de installatie in maximaal 15 minuten wordt voltooid. Maar dan gebeurt er helemaal niets meer. Drie keer helemaal opnieuw begonnen (met nog een software-update ertussendoor), geen resultaat. Morgen dan maar bellen. Ik lees overigens her en der dat het, ondanks de toezegging dat het binnen een uur na telefonische activering moet werken, wel eens drie dagen kan duren voordat dat ook echt zo is. Eigenlijk moet je wachten tot de oude mediabox ermee ophoudt en dan pas overstappen. Nou ja, ik laat de boel maar even 24 uur staan, morgenavond maar weer eens kijken.

Update donderdagmorgen: vanmorgen nog maar even gekeken, en de mediabox was geactiveerd. Snel langs de beschikbare HD-kanalen gezapt, en ik moet zeggen: ziet er retestrak uit, ook met snel bewegende beelden. Let the games begin! Er dook overigens tussen de beschikbare HD-kanalen ook een “Voom HD” op, en als ik deze informatie mag geloven zitten daar 15 HD-zenders achter. Wellicht dat die er op korte termijn bij komen? (Ah, ok: “VOOM HD is een Amerikaans netwerk met 15 HDTV zenders in verschillende categorieen zoals sport, games, film en cultuur. Voor landen buiten de VS heeft VOOM een “compilatiekanaal” gemaakt waarop een selectie van de programma’s van alle VOOM HD zenders wordt uitgezonden.”)

Update vrijdag: O, da’s lekker. Het blijkt op geen enkele manier mogelijk om materiaal dat in 4:3 wordt uitgezonden ook als zodanig op het scherm te krijgen; het wordt simpelweg gestretcht (‘panorama’). Geen enkele instelling op de mediabox, geen enkele instelling op de televisie, en geen enkele combinatie van instellingen op beide, maakt het mogelijk 4:3-materiaal niet in 16:9-formaat te zien te krijgen. En net dat ene knopje op de afstandsbediening van de televisie waarmee je tussen beeldformaten kunt wisselen geeft geen sjoege op de HDMI-ingang. Voorzover ik het kan nagaan is het de mediabox die dit doet, want mijn DVD-speler, die ook via HDMI communiceert, maakt wel goed onderscheid tussen de formaten. Hopelijk dat een software-update snel een einde maakt aan deze misstand, want ik vind uitgerekt 4:3-beeld werkelijk niet om aan te zien.

Comments

Comments are closed.

Bad Behavior has blocked 72 access attempts in the last 7 days.

Better Tag Cloud