[NL] Donut op de A20

Posted on January 7, 2009
Filed Under Nederlands

slipVanmorgen een ongeluk gehad op de A20 (Kethelplein). Het had vannacht weliswaar gesneeuwd, maar toen ik de A20 opreed om richting mijn werk te gaan was er van gladheid nagenoeg niets te merken. Alleen op de linkerbaan, waar nog een restje sneeuw bij de vangrail lag, was soms te merken dat de linkerkant van de auto grip verloor, maar niet spectaculair. Dat veranderde al gauw.

Vlak voor het Kethelplein kwam er plotseling een hoosbui uit de lucht, die kennelijk direct op het wegdek aanvroor. Ik voelde dat mijn banden geneigd waren een eigen route te rijden, maar net toen ik gedoseerd snelheid wilde terugnemen zag ik dat het verkeer verderop stil was komen te staan, waarschijnlijk door een ongeluk. Ik wilde afremmen op de motor, maar zelfs dat bleek al te leiden tot verlies van grip op het wegdek. Ik gleed met een behoorlijke restsnelheid af op het stilstaande verkeer voor me, en moest snel kiezen tussen twee kwaden: inglijden op de achterkant van de auto’s en er het beste van hopen, of proberen tot stilstand te komen ‘by any means’. Ik besloot tot het laatste.

glipAangezien ik op de linkerbaan reed en er rechts van mij ook verkeer reed besloot ik de handrem aan te trekken en naar links te sturen, om zo zijwaarts glijdend af te remmen. Ik raakte met mijn voorbumper de betonnen vangrail links van mij, draaide om mijn as, en raakte de vangrail nogmaals met mijn achterbumper. Al met al bleef ik in elk geval op de linkerweghelft, en dat was al heel wat.

Achteraf gezien was de manoeuvre precies goed: geen blikschade, en ik stond op tijd stil. De rest van de route naar mijn werk trof ik talloze weggegleden en op elkaar gebotste auto’s aan, soms met behoorlijke schade (en terwijl ik dit schrijf is de weg afgesloten wegens een kettingbotsing).

Ik en mijn medeweggebruikers reden dan ook met ongeveer 40 kilometer per uur verder. Aangekomen bij mijn werk kon ik constateren dat mijn voorbumper licht beschadigd was (een schuurplek middenvoor, en een uitstulping van het plastic bij de wielkast). Mijn achterbumper had ook zo’n plek, en de wielkast reachtsachter was door de klap een beetje vervormd. Ik was in ieder geval blij dat mijn verlichting het nog deed, zodat ik ‘s avonds weer naar huis kon.

Nu moet ik alleen nog bedenken of ik die schade laat repareren, en of dat opweegt tegen mijn no-claim. Collega’s beweren dat bij een aantal jaren schadevrij een schade zonder premieverhoging gerepareerd wordt, zeker bij een eenzijdig of een ‘schuldvrij’ ongeval. Maar eens kijken of dat zo is.

Comments

One Response to “[NL] Donut op de A20”

  1. […] na een glijpartij op de A20 in januari 2009, waarbij ik met de voorbumper een betonnen vangrail raakte was er wel wat schade […]

Bad Behavior has blocked 72 access attempts in the last 7 days.

Better Tag Cloud