[NL] Nieuwe Warmte

Posted on December 21, 2007
Filed Under Nederlands

[ voorwoord: ik zie dat er nogal wat mensen via Google op deze pagina terechtkomen op zoek naar informatie over Stellina moederhaarden (en hoe ze aan of uit moeten …) voor deze mensen hierbij de link naar een pagina met allerlei Intergas-handleidingen: klik! ]

Vanmorgen kreeg ik bezoek van twee onderhoudsmonteurs voor mijn Stellina I moederhaard (een kachel in de woonkamer die tevens de centrale verwarming voor de rest van het huis levert).

Toen ik vorig jaar in dit appartement kwam wonen besloot ik direct onderhoud te laten plegen aan die moederhaard, niet alleen omdat hij overduidelijk knap oud was (ca. 1985), maar ook omdat ik het idee had dat hij bepaald niet optimaal presteerde.

Dat bleek geen misvatting. De monteurs (twee oudere Rotterdamse heren met een recht-voor-zijn-raap-mentaliteit die zo te zien al 150 jaar samenwerkten) feliciteerden me er bij die eerste onderhoudsbeurt mee dat ik nog leefde. Er bleek nog maar zo’n tien procent van de gebruikelijke rookgasafvoer geopend te zijn, dus ik stond op het punt mezelf te vergiftigen.

‘Gelukkig’ heb ik als roker altijd raampjes openstaan. Elk nadeel hep ze voordeel!

Enfin, dit jaar kwamen ze weer langs, en hun conclusie was dit maal even glashard: deze moederhaard gaat een volgende beurt niet meer meemaken. Bijna volledig doorgebrand, en een reparatie zou negentig euro kosten, en bepaald niet de laatste reparatie zijn. De kans dat ik binnen een paar maanden zonder werkende verwarming zat werd dermate groot geacht dat ze dat vier maal vertelden. Overigens zonder ‘kwade’ commerciële bijbedoelingen, had ik het idee. Ze klonken echt zorgelijk.
elated-ambiguous
Toen ik ze zei dat ik al aan het overwegen was om een HR-ketel aan te schaffen (mede omdat mijn warme water uit een armetierig Eneco-huurgeisertje komt en douchen met dit weer niet echt aangenaam is), kwamen ze pas met suggesties. Ze keken even rond in mijn keuken, waar een luchtafvoer naar het dak is (ik mag, wegens VVE-regels, niet op het balkon rookgassen afvoeren, en ook geen pijp buitenlangs aanleggen), en concludeerden dat dat kanaal hoogstwaarschijnlijk goed genoeg zou zijn, en dat ik ruimte genoeg had om die ketel daar te plaatsen. Er werd meteen beloofd dat er een monteur een afspraak zou maken voor een ‘kanaaltest’.

Mijn zorgelijke tegenwerping dat ik wellicht genoegen moest nemen met een VR-ketel (Verbeterd Rendement in plaats van Hoog Rendement) omdat de rookgassen van een HR-ketel al zo koel zijn dat ze niet vanzelf naar het dak kunnen ‘opstomen’, waardoor er te veel condenswater ‘terugvalt’, werd eendrachtig terzijde geschoven. “Gaat prima met dit afvoerkanaal, meneer, dat hebben we al vaak genoeg gezien.” Oké dan.

Toen ik wat over merken vroeg werd mijn eerste suggestie (“Vaillant?”) meteen afgeschoten. Een van de heren liet zijn opdrachtenbon voor die ene dag zien: drie storingen op Vaillant-ketels. Of ik even mee wilde lopen naar hun bestelbus. Daar kreeg ik een folder van Intergas (toevalligerwijze ook de fabrikant van mijn moederhaard) in de handen gedrukt: “Nooit problemen mee, meneer, echt nooit.” Er werd een prijs genoemd voor een HRE-ketel (dubbel hoog rendement, op CV plus tapwater) plus aanleg en leidingwerk, en die prijs lag rond het bedrag dat ik al voor een dergelijk project in mijn hoofd had.

Ik ben beide heren zeer erkentelijk. Ik zie altijd heel erg op tegen ‘infrastructurele’ ingrepen, en stel die dan ook eindeloos uit. Maar als iemand (en iemand die er overduidelijk alles van afweet, geen verkooplul met markuhting’opleiding’) zegt dat het zo niet langer kan, dat er een oplossing is, dat ze die kunnen leveren en alle bijbehorende klussen en aanleg meenemen, en dat het zo-en-zoveel kost, dan ben ik direct over de schreef.

Dat wordt dus een Intergas Kombi Kompakt HRE dit voorjaar, of zo veel eerder als mogelijk is.

En, net als bij mijn blogverhalen over mijn fiets en mijn fantastische dealer, zeg ik ook nu: steunt uw lokale middenstander! En dat is in dit (Rotterdamse) geval: Otte & Van Kol.

Update 1: er zijn twee heren langsgekomen om mijn afvoerkanaal te ‘kogelen’. Dat wil zeggen dat iemand in mijn keuken een fikkie stookt om rook naar het dak te krijgen, en dat een ander iemand op het dak ziet om welk kanaal het gaat en daar een kogel van een bepaalde doorsnede in laat zakken om te bekijken of het kanaal breed genoeg is over de volle lengte. Dat bleek het geval. Mooi!

Update 2: er is iemand langsgeweest om de werkzaamheden op te nemen. Daar rolt een prijsopgave uit op basis waarvan ik een beslissing kan maken.

Zie verder: Nieuwe Warmte II en Nieuwe Warmte III.

Comments

2 Responses to “[NL] Nieuwe Warmte”

  1. gerbrandt

    otte en van kol rotterdam is een vervelend bedrijf. Zeer onvriendeljke service. Onbeschoft. En zeer prijzig. (en allemaal nog zwart ook…)

  2. Ik moet toegeven dat ik na de aanleg van mijn CV-ketel wel even zelf moest bellen om een factuur te krijgen 😉

    Ik kan me je reactie overigens wel voorstellen, want van harte gaat het allemaal niet, en je hebt soms de indruk dat je ze je een gunst verlenen dat ze je te woord staan.

    Maar ik kan niets anders zeggen dan dat de monteurs altijd goed en tijdig werk hebben geleverd, ook toen een keer een CV-leiding sprong (oude drukmeter vloog eraf). Toen waren ze binnen 10 minuten aanwezig en hebben ze ook de CV nog bijgevuld. Moest wel liefst cash afrekenen natuurlijk 😉

    Zo zal ieder zijn ervaringen hebben, denk ik.

Bad Behavior has blocked 11 access attempts in the last 7 days.

Better Tag Cloud